Rīgas Tehniskās universitātes pārstāvji tiekas ar Bauskas novada pašvaldību

25.martā, Bauskā notika Rīgas Tehniskās universitātes un Bauskas novada pašvaldības pārstāvju tikšanās, lai pārrunātu sadarbības iespējas, kā arī iezīmētu potenciālos sadarbības virzienus.

Rīgas Tehnisko universitāti pārstāvēja Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra vadītāja Laila Eliņa, tehnoloģiju pārneses speciālists Renārs Reklaitis un Būvzinātnes centra vadošais pētnieks Viktors Haritonovs, savukārt Bauskas novada pašvaldību pārstāvēja novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks, izpilddirektora vietniece Inetu Ruhocka, Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Ilzi Tijone un Saimnieciskās nodaļas vadītājs Mārtiņš Vilciņš.

RTU pārstāvji dalījās pieredzē par universitātes līdzšinējo sadarbību ar lielākajiem Latvijas uzņēmumiem un pašvaldībām, uzsverot, ka līdzšinējā sadarbība ir bijusi abpusēji interesanta un izdevīga. RTU apliecināja vēlmi paplašināt savu sadarbības partneru loku un iesaistīt tajā arī Bauskas novada pašvaldību. Uz šo piedāvājumu novada domes priekšsēdētājas Raitis Ābelnieks izteica gatavību aktīvi sadarboties gan zinātnes, gan izglītības jomās.

Pašvaldības atbildīgie darbinieki raksturoja novada problemātiku saistībā ar novada ceļu un ielu sakārtošanu un uzlabošanu, tranzītielu un ceļu uzturēšanu. Ilze Tijone raksturoja situāciju saistībā ar ceļu uzturēšanas un uzlabošanas pasākumu īstenošanas vajadzībām nepieciešamo finansējuma nodrošināšanu un tam paredzēto niecīgo valsts atbalstu. Viena gada laikā 1,8 miljoni transporta līdzekļi iziet cauri Bauskai un Bauskas novadam, neņemot vērā arī svārstmigrāciju saistībā ar lauksaimniecības tehnikas pārvietošanos. Tas rada milzīgu ceļa noslodzi un līdz ar to arī bojājumus. I. Tijone sarunā uzsvēra, ka no pašvaldības 510 km ceļu kopgaruma apmēram ¼ daļa ir ļoti sliktā stāvoklī. Savukārt pašvaldība no saviem finansiāliem resursiem saredz iespēju līdz 2020.gadam sakārtot vien niecīgu daļu no šiem ceļiem.

RTU pārstāvji piedāvāja iespēju veikt RTU zinātnieku radīto materiālu aprobāciju un monitoringu, pašvaldībai iesaistoties eksperimentālu risinājumu izmēģināšanā konkrētos ceļu posmos. Tika pārrunātas iespējas veikt pētījumus, analīzes, kā arī par ceļa seguma testēšanu RTU laboratorijās.

Tikšanās laikā notika vienošanās par abu pušu sadarbības uzsākšanu zinātnes, inovāciju un izglītības jomā, parakstot sadarbības līgumu.

Laila Eliņa, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs
Aija Spriņķe, portāls www.bauska.lv